41 miljoen slachtoffers door overstromingen Zuid-Azië

Normal 5437692b5c220d9a50d0f59817dae6f22c1692fa
 25-08-2017 | 15:37

Wat gisteren nog land was, is vandaag een kolkende watermassa. Na zware regenval hebben overstromingen grote delen van Bangladesh, Nepal en India onder water gezet. 41 miljoen mensen zijn erdoor getroffen en zeker 900 mensen kwamen om. Verwacht wordt dat die aantallen de komende dagen verder stijgen.

In één minuut bijgepraat zijn over de overstromingen in Zuid-Azië? Bekijk onze uitlegvideo:Erger met het uur

Het water trekt vanuit het noorden steeds verder op richting het zuiden. Elk uur komen er nieuwe dorpen onder water te staan. Miljoenen mensen leven noodgedwongen op de kleine stukjes droge grond die ze nog kunnen vinden.

“Dit is één van de grootste rampen die we hier ooit hebben gezien”, zegt Mozharul Huq, van het Rode Kruis in Bangladesh. “We doen wat we kunnen voor de getroffenen. We leveren voedsel, water en medicijnen. De mensen hier zijn alles wat ze hadden kwijt geraakt.”

 Bron: IFRC/ Aminul Shawon. In Bangladesh probeert deze familie hun vee zo goed mogelijk te beschermen door ze naar droger gelegen gebied te brengen.

Levensvernietigende ramp

De overstromingen zijn levensvernietigend voor mensen als Beauty Beowa (25). Twee jaar geleden verloor ze haar man. Alleen bleef ze achter met haar twee kinderen. Haar koeien waren haar enige inkomstenbron, maar het water heeft al haar vee weggenomen. “Hoe moet ik mijn kinderen nu voeden?”

Bron: IFRC / Raqibul Alam. Mensen als Beauty Beowa (25) zijn alle middelen kwijt om in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

Meer doden voorkomen

In de getroffen gebieden zijn 1800 Rode Kruis-vrijwilligers aan het werk om meer doden te voorkomen. Door vervuild water verspreiden ziektes als diarree en malaria zich snel. Schoon water is daarom onmisbaar. Slachtoffers krijgen ook eten en materiaal om een tijdelijk onderdak in elkaar te zetten.

Het Rode Kruis opent giro 6868 (IBAN: NL83 INGB 0000 0068 68) om geld in te zamelen om de mensen in Zuid-Azië te helpen. Ook jouw bijdrage maakt een groot verschil.

Naast noodhulp zorgt het Rode Kruis ook voor preventieve maatregelen, waardoor mensen beter voorbereid zijn op deze rampen. Bekijk de Rode Kruis projecten en zorg dat natuurgeweld geen ramp wordt!