10 dingen die je moet weten over DRR

 13-10-2017 | 11:23

Rampen komen steeds vaker voor. We kunnen rampen niet voorkomen, maar door gebruik te maken van de mogelijkheden die Disaster Risk Reduction (DRR) biedt kunnen we de schade wel beperken. Lees verder!

 

De 10 dingen die je moet weten over DRR

1. Tussen 2001 en 2010 hebben rampen voor meer dan 8,4 miljard euro schade aangericht. Meer dan 28 miljoen mensen verloren hun huis en de rampen hebben meer dan 1,1 miljoen levens geëist.

2. Rampen zijn helaas niet te voorkomen. Wel kan ervoor gezorgd worden dat de gevolgen zoveel mogelijk beperkt blijven.

3. Hoe kwetsbaarder de bevolking is, des te groter de gevolgen van de ramp zijn. Keer op keer  worden de meest kwetsbare mensen  in de meest kwetsbare gebieden het hardst getroffen.

4. In hulpverlening worden er zachte en harde maatregelen getroffen. Bij harde maatregelen gaat het om het verstevigen van gebouwen of het aanleggen van dijken. Bij zachte maatregelen worden mensen getraind en onderwezen over de gevolgen van de mogelijke rampen. 

5. De aanpak om de ene ramp te bestrijden, kan onverhoopt voor een andere ramp zorgen. Door bijvoorbeeld rijst te verbouwen om hongersnood tegen te gaan. Kan er door het vele water wat gebruikt wordt om rijst te verbouwen, kan er malaria uitbreken.

6. Het is erg belangrijk dat de lokale bevolking betrokken is bij het proces om hun omgeving voor te bereiden op rampen. Zij kennen het gebied het beste en hebben een schat aan waardevolle kennis en vaardigheden te bieden.

7. DRR zorgt ervoor dat gemeenschappen veiliger zijn waardoor er meer nadruk op ontwikkelingsdoelstellingen op lange termijn gelegd kan worden. Denk aan het bouwen van ziekenhuizen en opleiden van leerkrachten.

8. Het is belangrijk om de lokale bevolking voor te bereiden op de problemen van klimaatverandering. Dit zorgt ervoor dat rampen minder impact hebben op hun dagelijkse leven.

9. De woonomstandigheden van mensen verandert. Er wonen meer mensen dan vroeger in dezelfde kwetsbare gebieden, waardoor de kans op schade en  leed groter is geworden.

10. DRR is voor iedereen belangrijk, zeker de mensen die werken in de hulpverlening.  In de hulpverlening moet je voorkomen meer schade aan te richten dan er al is. Het is daarnaast essentieel om goed samen te werken met alle betrokken partijen.