Rode Kruis en Universiteit Twente schenken jarige Prinses Margriet eigen leerstoel

Normal a7c707b46f3febd9bd4ddd72f5359bfb5ecd8329
 20-01-2018 | 09:39

Het Rode Kruis en de Universiteit Twente hebben Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden op haar 75e verjaardag een leerstoel aangeboden die haar naam draagt. Deze ‘Prinses Margriet-leerstoel’ wordt aan de faculteit Geo-informatiewetenschappen en aardobservatie (ITC) van de Universiteit Twente ingesteld en heeft als onderwerp ‘Spatial Resilience for Disaster Risk Reduction’.

 

Het doel van de leerstoel

Het doel van deze bijzondere leerstoel is om kennis over natuurrampen en klimaatverandering beter in te zetten voor rampenpreventie, en om de impact van humanitaire hulp op het gebied van rampenpreventie te meten en te verbeteren. De uitkomsten van het onderzoek kunnen direct worden toegepast op het werk van het Rode Kruis, dat steeds meer doet aan het vergroten van weerbaarheid van mensen tegen natuurgeweld.

 

De speciale leerstoel wordt gekoppeld aan de faculteit Geo-informatiewetenschappen en aardobservatie (ITC) van de Universiteit Twente en sluit goed aan bij de vijf andere leerstoelen die de Universiteit al heeft op het gebied van natuurrampen, risico’s en preventie. Het ITC heeft als missie capaciteitsopbouw en werkt internationaal in dezelfde landen als het Rode Kruis. De kennis kan onderling goed worden uitgewisseld. Het Rode Kruis zal deze kennis meenemen en direct toepassen in zijn humanitaire werk. Tegelijkertijd zal de leerstoel profiteren van kennis uit de praktijk van het Rode Kruis, bijvoorbeeld over hoe mensen zich kunnen voorbereiden op extreem weer, en over innovatieve methoden om lokale data over kwetsbaarheid voor rampen te verzamelen.

 

330 miljard dollar schade

Jaarlijks vinden wereldwijd veel natuurrampen plaats; afgelopen jaar leidde dit tot 330 miljard dollar schade (volgens herverzekeraar MunichRe). De meest kwetsbare mensen worden hierbij het hardst getroffen. Door klimaatverandering en bevolkingsgroei zal de impact van natuurrampen steeds heviger zijn en vaker optreden. Het Rode Kruis zet zich in om mensen beter voor te bereiden op natuurrampen, zodat de gevolgen hiervan minder groot zijn.

 

Prinses Margriet begon in 1966 als Rode Kruis-helpster eerste klas (verpleegster), en was de laatste 20 jaar werkzaam als vicevoorzitter van het Landelijk Bestuur van het Rode Kruis. Deze functie heeft zij in januari 2011 neergelegd. Als dank voor haar onvermoeibare inzet voor het Rode Kruis gaf de organisatie haar toen een eigen fonds: het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds, dat zich speciaal richt op rampenpreventie. Nu volgt dus ook de Prinses Margriet leerstoel.