behaald
€ 40.010 opgehaald
40.000 streefbedrag 100% bereikt
Project is afgesloten
Deze pionier steunt dit project: Thumb 7335fbe084117fdd25eca028f2ce0cc180293199 ESA Astronaut Lees het verhaal

Verwoestende overstromingen in Malawi

In 2015 werd het zuiden van Malawi getroffen door een grote overstroming. Meer dan een kwart miljoen mensen werden overvallen door dit natuurgeweld. Overstromingen in Malawi zijn niet altijd groot nieuws, aangezien ze een terugkerende gebeurtenis zijn. Ze verwoesten huizen en ontnemen het levensonderhoud van mensen.

 

Kwetsbare gebieden in kaart brengen

Gemeenschappen die kwetsbaar zijn voor overstromingen moeten worden geïdentificeerd en voorbereid op toekomstige overstromingen. Het in kaart brengen van kwetsbare gemeenschappen in Malawi is een eerste stap die genomen moet worden. Dit is de reden waarom André Kuipers samenwerkt met het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds en de Universiteit Twente, om nieuwe manieren te zoeken om kwetsbare gemeenschappen in kaart te brengen. Jij kan hen daarbij helpen!

Het in kaart brengen van kwetsbare gemeenschappen wordt gedaan door vrijwilligers in Nederland die op afstand satellietbeelden in kaart brengen en huizen, wegen en rivieren identificeren. Vrijwilligers in Malawi voegen dan de lokale informatie toe, zoals de locatie van scholen, sanitaire voorzieningen, ziekenhuizen en watermeetpunten. Studenten in Nederland ontwikkelen nieuwe manieren om deze data te gebruiken om zo de afstand tot deze verafgelegen gemeenschappen en de voorzieningen te berekenen. Het Rode Kruis zal dan gebruik maken van deze inzichten om de meest afgelegen gemeenschappen te identificeren.

Kosten 

  • Het kost € 5.000 om een team te trainen in Malawi die dit alles in kaart brengt.
  • Het kost € 500 om een (crowdsourcing) evenement in Nederland te organiseren om vrijwilligers bij elkaar te brengen die de gemeenschappen in kaart brengen op basis van satellietbeelden.
  • Voor € 20 kan een vrijwilliger al een hele dag gebieden in kaart brengen.

Het Rode Kruis heeft in totaal € 40.000 nodig om vrijwilligers in Nederland, Malawi en studenten van de Universiteit Twente te mobiliseren om deze kwetsbare gemeenschappen in kaart te brengen, de technologische oplossingen hiervoor in te zetten en om nieuwe manieren te zoeken om dit in de toekomst sneller en efficiënter te doen.

 

Wat kan jij doen?

Met jouw hulp kunnen we kwetsbare gemeenschappen identificeren en hen helpen zich voor te bereiden op overstromingen en andere natuurrampen in Malawi. Een donatie van ongeveer € 20 is genoeg om één vrijwilliger in Malawi voor een dag rond te laten gaan om de gemeenschappen in kaart te brengen.

Waarom wachten tot een ramp plaatsvindt? Laat natuurgeweld geen ramp worden!

Rode Kruis

info@voorkomderamp.nl

A62ce0a8fa0e06daa21df8874d7131e9ba64f073

Waarom wachten met hulp totdat de ramp plaatsvindt? Dat is de basisgedachte achter het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds. Het Fonds wil kwetsbare mensen in kwetsbare gebieden voorbereiden op natuurgeweld. Duurzame en slimme initiatieven helpen de lokale bevolking zich op eigen kracht beter voor te bereiden op de volgende ramp. Doordat we in actie komen vóórdat een natuurramp plaatsvindt, kunnen we levens redden en veel schade en leed voorkomen.