Scholen met een zonnige toekomst

 29-09-2017 | 13:57

Zonnepanelen, watertanks en een solide constructie. Dat zijn de basis ingrediënten voor een rampbestendige en zelfredzame school. Het Nederlandse Rode Kruis heeft in samenwerking met het Haïtiaanse Rode Kruis het afgelopen jaar vier scholen in o.a. de regio Grand Fond en Campeche rampbestendig gemaakt.

 

Veiligheid gegarandeerd –  60.000 mensen beschermd

Door de verbeteringen die zijn aangebracht aan de vier scholen kunnen de leerlingen weer veilig naar school. De kapotte daken zijn vervangen en de constructie is verbeterd. Er zijn watertanks en regenwaterreservoirs gecreëerd. Daarnaast zijn er diverse zonnepanelen geplaatst.

Door deze aanpassingen kunnen de scholen in geval van nood nu ook als schuilplaats dienen voor de mensen uit de directe omgeving. Hiermee worden zo’n 60.000 van de meest kwetsbare mensen beschermd tegen natuurrampen.

 Hoofdgebouw van de National School van Bel Ami

 

 Schuilplaats in de tuin van de National School van Bras de Gauche

 

 

Leren evacueren

Op diverse scholen zijn leerlingen tussen de 5 en 16 jaar getraind wat te doen voor, tijdens en na een ramp. Dit leerden ze spelenderwijs aan de hand van het spel Riskland. Dit spel wordt op een groot bord buiten het klaslokaal gespeeld. Leerlingen leren om rampen te herkennen, wat te doen tijdens een ramp en hoe ze gebruik kunnen maken van waarschuwingssystemen.

Het spel viel in goede aarde en zodoende is er besloten om  een competitie te houden op 24 scholen die goed bereikbaar zijn in de regio Cote-de-Fer en Bainet. Om deze competitie uit te voeren zijn er 12 vrijwilligers getraind die in totaal 80 wedstrijden op de 24 scholen hebben begeleid.

Daarnaast heeft het Rode Kruis dergelijke trainingen ook aan mensen uit die regio gegeven. Ze zijn onderwezen in de onderwerpen Risico en Rampen Management, Omgevingsmanagement en Hygiëne Promotie. Hierdoor weet men wat ze moeten doen in geval van een naderende ramp. 

 

Het spel Riskland wordt gespeeld door leerlingen onder leiding van een Rode Kruis vrijwilliger

 
De gemeenschap krijgt uitleg over het onderwerp ''Wat te doen bij rampen?''

 

De wijze les van orkaan Matthew

De nationale school in de regio Bras de Gauche ligt zeer afgelegen. Er gaan zo’n 300 leerlingen naar deze school en daarnaast is het een toevluchtsoort voor alle directe omwonenden. Door orkaan Matthew werd de noodzaak van aanpassingen aan de scholen goed duidelijk.

De ravage die de orkaan achterliet was enorm. Als gevolg van landverschuivingen waren de wegen naar deze school ruim zes weken volledig onbegaanbaar.

Zoedoende heeft het Rode Kruis heeft een regenwaterreservoir geplaatst. Voorheen waren de mensen genoodzaakt om uit de nabij gelegen rivier te drinken. De kans op uitbraak van water gerelateerde ziektes was toen bijna onvermijdelijk. Hierdoor werd de noodzaak van een waterreservoir bij deze school direct duidelijk.

 

 National School Bras de Gauche voor de aanpassingen van het Rode Kruis 

Regenwaterreservoir geplaatst bij de National School Bras de Gauche

Het vervolg

Deze scholen zijn inmiddels van alle faciliteiten voorzien. Maar het Rode Kruis blijft helpen om Haïti nog beter op orkanen zoals Matthew voor te bereiden. Bekijk het nieuwe project Haïti beter voorbereid op rampen en lees daar meer over onze plannen!