Waarschuwingsteams in actie

Normal 105983a7f35e6b4e54f2028384d2ea7a7c5efa92
 09-03-2018 | 11:13

Zelfredzaamheid vergroten 

Om de zelfredzaamheid van mensen in drie zuiderlijke gebieden in Malawi te vergroten, stelt het Rode Kruis waarschuwingsteams aan. De waarschuwingsteams spelen een belangrijke rol tijdens dit project. Zij zijn verantwoordelijk om mensen in lager gelegen gebieden te waarschuwen op nieuwe overstromingen. Het Rode Kruis ondersteunt deze teams met materieel en helpt hen met het opstellen van evacuatieplannen.

 

Waarschuwingen sturen

Angela woont in het hoger gelegen dorp Mpampa en is lid van het waarschuwingsteam. Zij vertelt dat er eerder geen manier was om te voorspellen of de rivier ging overstromen.

‘’Doordat we de hoogte van de rivier in de gaten houden, weten we nu precies wanneer we mensen moeten waarschuwen. Door mensen te waarschuwen zijn zij alert en voorbereid op een overstroming. De waterstand wordt actief gemeten. Wanneer het waterpeil de rode zone bereikt dan moeten mensen zo snel mogelijk hun huizen verlaten en naar het evacuatiegebied gaan’’, vertelt ze.

Leden van het waarschuwingsteam hebben speciale telefoons waarmee zij lokale overheden (VCPC) kunnen bellen om hen te waarschuwen voor nieuwe overstromingen. Via lokale radiostations en de rampenbestrijdingsteams in de gebieden zetten zij deze waarschuwingen uit. Op deze manier kunnen mensen in lager gelegen gebieden vroegtijdig worden geëvacueerd.

Angela, lid van het waarschuwingsteam

 

Wat kan jij doen?

Met jouw hulp kunnen we meer kwetsbare mensen voorbereiden op toekomstige overstromingen en vroege waarschuwingsteams uitbreiden. Een deel van de meest risicovolle gebieden in Malawi zijn al voorbereid op overstromingen met de hulp van vrijwilligers en gulle donoren.

Om deze activiteiten in alle gebieden uit te voeren, hebben wij jouw hulp nodig! Start een campagne voor dit project of doneer direct!