Breng risicogebieden in kaart in Malawi

Normal fc6cfcedb365a1db53c477b61c08822de8ae3757
 05-07-2018 | 16:39

Samen met de lokale bevolking is het Rode Kruis actief in vier kwetsbare gebieden rondom Lake Chilwa (Malawi) om vooraf de risico’s van een nieuwe overstroming in kaart te brengen. Het Rode Kruis voert activiteiten uit in de gebieden: Phalombe, Chikwawa, Thyolo en Nsanje (Malawi)


Vroege waarschuwingsteam

De waarschuwingsteams vormen de basis van dit project. Zij zijn namelijk verantwoordelijk om mensen in de zuiderlijke, lager gelegen dorpen te waarschuwen voor nieuwe overstromingen. In samenwerking met de lokale bevolking en de waarschuwingsteams, heeft het Rode Kruis riviermeters in dit gebied geplaatst.


Nieuwe riviermeters bereiden kwetsbare mensen voor

In totaal zijn er 12 riviermeters geinstalleerd op locaties langs de rivieren Sombani, Likhubula, Mwanza en Lalanje. In de aanliggende dorpen zijn verschillende vroege waarschuwingsteams aangesteld om de riviermeters te beheren. Zij controleren regelmatig de stand van de riviermeters en geven dit door aan de waarschuwingsteams in de lager gelegen gebieden.

In de lager gelegen gebieden hebben de waarschuwingsteams de taak om de monitoring van de rivieren te verspreiden aan plaatselijke autoriteiten en gemeenschappen. De vroege waarschuwingsteams zijn voorzien van mobiele telefoons, luidsprekers en opladers die werken op zonne-energie, zodat zij makkelijk kunnen communiceren met leden van de andere waarschuwingsteams.

 

 Een van de geplaatste riviermeters

 

Hulpverleningsboten

Als preventieve maatregel en onderdeel van dit project zijn er drie hulpverleningsboten aangeschaft. Tijdens een noodsituatie worden deze boten ingeschakeld om mensen van het water af te vangen en zijn geschikt om evacuatieplaatsen met andere gebieden te verbinden en om te navigeren binnen sterkere rivieren/stromingen. De boten worden ook gebruikt om hulpgoederen naar de evacuatiecentra te brengen.

 Tijdens een noodsituatie kunnen de aangeschafte boten ingezet worden

 

Wat kun jij doen?

Met jouw hulp kunnen we meer kwetsbare mensen voorbereiden op toekomstige overstromingen door het aantal riviermeters en waarschuwingsteams uit te breiden. Door gulle giften van donoren en met hulp van vrijwilligers is een deel van de meest risicovolle gebieden in Malawi al voorbereid op toekomstig natuurgeweld.

We hebben jouw hulp nodig! Start een leuke actie voor dit project of doneer direct.